Cum se montează parchetul laminat

Parchetul laminat este o opțiune populară și atractivă pentru acoperirea pardoselilor, datorită aspectului său elegant și durabilității sale. Dacă doriți să adăugați un aer nou și să îmbunătățiți aspectul camerei dvs., montarea parchetului laminat poate fi o alegere excelentă. În acest articol, vom discuta despre cum se montează parchetul laminat pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a vă asigura că lucrarea este făcută corect. Vom explora pașii necesari, instrumentele de care aveți nevoie și câteva sfaturi utile pentru a vă ajuta să realizați o instalare perfectă.

Alegerea parchetului laminat potrivit

Înainte de a începe procesul de montare, este important să alegeți parchetul laminat potrivit pentru nevoile și preferințele dvs. Există o varietate mare de opțiuni disponibile, cu diferite stiluri, grosimi și finisaje. Iată câteva aspecte de luat în considerare în timpul alegerii:

 • Stilul și aspectul: Gândiți-vă la designul și atmosfera pe care doriți să o creați în camera respectivă. Alegeți un stil de parchet care se potrivește cu decorul și preferințele dvs.
 • Grosimea și rezistența: Verificați grosimea și nivelul de rezistență al parchetului. Pentru zone cu trafic intens, este recomandat să optați pentru un parchet mai gros și mai rezistent.
 • Finisajul și textura: Decideți asupra finisajului și texturii dorite. Puteți alege între diverse finisaje, cum ar fi lucios, mat sau satinat, și texturi, cum ar fi lemnul natural sau aspectul de lemn exotic.
Vezi și:  Cum se montează sindrila bituminoasă

Instrumente necesare

Pentru a monta parchetul laminat, veți avea nevoie de următoarele instrumente:

 • Fierăstrău circular sau fierăstrău de îndoit pentru tăierea parchetului
 • Foarfecă de ferăstrău pentru tăierea plăcilor la dimensiunea potrivită
 • Bară de lovire și ciocan pentru a fixa plăcile în poziție
 • Măsură de bandă pentru a măsura dimensiunile camerei și a plăcilor
 • Folii de plastic pentru izolarea pardoselii de umiditate și zgomot
 • Adeziv pentru pardoseli (dacă este necesar)
 • Sistem de fixare (dacă este necesar)

Pașii de montare a parchetului laminat

Urmați acești pași pentru a monta parchetul laminat:

 1. Pregătirea suprafeței: Asigurați-vă că suprafața este curată, uscată și plană. Eliminați orice impurități sau niveluri inegale. Dacă este necesar, utilizați o șlefuitoare pentru a netezi suprafața.
 2. Măsurarea și tăierea: Măsurați dimensiunile camerei și a plăcilor de parchet. Tăiați plăcile la dimensiunile potrivite folosind un fierăstrău circular sau o foarfecă de ferăstrău.
 3. Instalarea foliilor de plastic: Acoperiți întreaga suprafață a camerei cu folii de plastic pentru a izola pardoseala de umiditate și zgomot. Suprapuneți marginile foilor și lipiți-le folosind bandă adezivă.
 4. Instalarea primei rânduri: Începeți instalarea de la peretele opus ușii de intrare. Plasați plăcile în poziție și utilizați o bară de lovire și un ciocan pentru a le fixa în mod sigur.
 5. Instalarea rândurilor următoare: Continuați să instalați rândurile următoare de plăci, îmbinându-le ferm. Utilizați bară de lovire și ciocan pentru a fixa plăcile în poziție. Asigurați-vă că fiecare îmbinare este strânsă și fără jocuri.
 6. Finalizarea instalării: După ce ați acoperit întreaga suprafață, verificați dacă parchetul este instalat corect și nu există spații sau îmbinări slabe. Dacă este necesar, folosiți o bară de lovire și un ciocan pentru a ajusta plăcile în poziție.
Vezi și:  Cu ce se lipește cartonul bitumat

Întreținerea parchetului laminat

Pentru a menține aspectul și calitatea parchetului laminat, este important să acordați atenție întreținerii regulare. Iată câteva sfaturi utile:

 • Evitați expunerea excesivă la apă sau lichide. În caz de scurgere sau stropire accidentală, curățați imediat cu o cârpă uscată.
 • Folosiți produse de curățare speciale pentru parchet laminat și evitați utilizarea substanțelor chimice agresive.
 • Folosiți bureți sau mopuri ude pentru curățarea regulată a pardoselii. Asigurați-vă că nu lăsați apă să stagneze pe suprafață.
 • Evitați utilizarea tălpilor de pantofi cu toc ascutit sau a altor obiecte dure care pot zgâria parchetul.
 • Plasați covorașe sau capace de protecție la intrarea în camere pentru a preveni aducerea murdăriei și a nisipului de afară.

FAQs despre montarea parchetului laminat

Care este durata medie de montare a parchetului laminat într-o cameră obișnuită?

Durata de montare a parchetului laminat poate varia în funcție de dimensiunea camerei și de experiența dumneavoastră în astfel de lucrări. În general, pentru o cameră obișnuită, montarea parchetului laminat poate dura câteva ore până la o zi întreagă.

Este necesară utilizarea unui adeziv pentru montarea parchetului laminat?

De obicei, parchetul laminat este instalat fără adeziv, folosind un sistem de fixare clic sau îmbinări încrucișate. Cu toate acestea, în anumite situații sau în cazul unor tipuri speciale de parchet laminat, utilizarea unui adeziv poate fi recomandată.

Pot monta parchet laminat peste o podea existentă?

Da, în multe cazuri, parchetul laminat poate fi montat peste o podea existentă, cum ar fi parchetul de lemn sau podeaua din ceramică. Este important să vă asigurați că podeaua existentă este plană, curată și în stare bună.

Pot instala parchet laminat în baie sau bucătărie?

Deoarece parchetul laminat este sensibil la umiditate, este recomandat să evitați montarea acestuia în zonele cu umiditate ridicată, cum ar fi baia sau bucătăria. În schimb, puteți opta pentru parchet laminat special conceput pentru zone umede, cum ar fi parchetul laminat cu strat impermeabil sau podeaua din vinil.

Vezi și:  Cum se folosește un bideu

Cum pot repara zgârieturile sau daunele minore ale parchetului laminat?

Pentru a repara zgârieturile sau daunele minore ale parchetului laminat, puteți utiliza kit-uri de reparații disponibile în magazinele specializate. Aceste kit-uri conțin obiecte precum ceară de reparat sau stilouri de retuș pentru a acoperi și a repara zgârieturile.

Vezi și:

Photo of author

Eric

Eric este un redactor pasionat de construcții și lucrări de tip DIY (Do-It-Yourself). Cu o experiență bogată în domeniul construcțiilor și cunoștințe solide în DIY, Eric împărtășește cu cititorii noștri sfaturi practice, tutoriale și idei inovatoare pentru proiecte de construcții și renovări. Indiferent dacă este vorba despre amenajarea interioară sau proiecte de grădinărit, Eric oferă inspirație și informații valoroase pentru cei pasionați de construcții și lucrări manuale.

Lasă un comentariu