Cu ce se curată parchetul laminat?

Parchetul laminat este o alegere populară în multe locuințe datorită aspectului său estetic și durabilității. Cu toate acestea, întreținerea corectă a parchetului laminat este esențială pentru a-i păstra frumusețea și a prelungi durata de viață. Una dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la pardoselile laminate este legată de metodele de curățare adecvate. Acest articol îți va oferi informații despre cum să cureți corect parchetul laminat și să-l menții într-o stare excelentă.

Curățarea zilnică a parchetului laminat

Pentru a menține parchetul laminat curat și strălucitor în fiecare zi, este important să îl curăți regulat de praf și murdărie. Iată câteva metode simple și eficiente de curățare zilnică:

 • Folosește o mătură cu peri moi sau un mop de praf pentru a îndepărta praful și particulele fine de pe suprafața parchetului.
 • Poți utiliza și un aspirator cu perie de podea atașată pentru a aspira murdăria mai în profunzime.
 • Evită utilizarea mopurilor sau cârpelor excesiv de umede, deoarece apa în exces poate pătrunde în rosturi și poate deteriora stratul laminat.
 • Dacă observi pete sau murdărie mai persistentă, poți utiliza o cârpă ușor umedă și soluții speciale de curățare pentru parchet laminat.
Vezi și:  Cu ce se curată faianța din baie de calcar

Curățarea petelor și a murdăriei persistente

Chiar și cu o curățare regulată, pot apărea pete sau murdărie mai persistente pe parchetul laminat. Iată câteva sfaturi pentru curățarea acestora:

 • Pentru petele de mâncare, cum ar fi cafea, vin sau sosuri, îndepărtează-le imediat cu o cârpă ușor umedă și soluții de curățare special formulate pentru parchet laminat.
 • Pentru petele de cerneală, folosește o cârpă îmbibată în alcool izopropilic și șterge cu grijă zona afectată.
 • Pentru petele de grăsime sau ulei, utilizează o cârpă înmuiată în apă călduță și săpun de vase diluat. Evită utilizarea solvenților puternici, deoarece aceștia pot deteriora suprafața parchetului laminat.
 • Pentru murdăria persistentă sau petele mai dificile, consultă instrucțiunile producătorului pentru soluții de curățare recomandate pentru parchetul laminat.

Prevenirea deteriorării parchetului laminat

Pentru a menține parchetul laminat într-o stare excelentă pe termen lung, iată câteva măsuri preventive importante:

 • Folosește preșuri sau covoare de intrare în zonele cu trafic intens pentru a preveni aducerea murdăriei de afară și zgârierea suprafeței parchetului.
 • Evită utilizarea pantofilor cu toc ascutit sau a altor obiecte dure care pot zgâria parchetul laminat.
 • Instalează protecții de mobilier sau picioare de cauciuc pe mobilier pentru a preveni zgârierea sau deteriorarea suprafeței parchetului laminat.
 • Evită expunerea excesivă la umiditate sau lichide. În cazul vărsării de lichide, șterge imediat cu o cârpă uscată.

Întrebări frecvente despre curățarea parchetului laminat

1. Cu ce soluții de curățare trebuie să evităm să ștergem parchetul laminat?

Este recomandat să eviți soluțiile de curățare pe bază de clor sau alcool, deoarece acestea pot deteriora suprafața parchetului laminat.

2. Pot folosi mopuri cu aburi pentru curățarea parchetului laminat?

Nu este recomandat să utilizezi mopuri cu aburi pentru curățarea parchetului laminat, deoarece aburul și umiditatea excesivă pot afecta stratul laminat și pot duce la deformări sau umflături.

Vezi și:  Cu ce se curată o rană

3. Este necesară refacerea stratului de protecție a parchetului laminat?

Nu este necesar să refaci stratul de protecție a parchetului laminat, deoarece acesta este aplicat în fabrică și are o durată de viață lungă. Cu toate acestea, dacă suprafața parchetului laminat este deteriorată sau zgâriată în mod semnificativ, poți consulta un specialist pentru a evalua opțiunile de reparare.

4. Pot folosi uleiuri sau ceară pe parchetul laminat pentru a-l proteja?

Nu este recomandat să folosești uleiuri sau ceară pe parchetul laminat, deoarece acestea pot crea un strat gras și pot face suprafața alunecoasă. Parchetul laminat modern are deja un strat de protecție, iar utilizarea uleiurilor sau a cerealelor poate afecta această protecție.

5. Cum pot repara zgârieturile minore de pe parchetul laminat?

Pentru zgârieturile minore, poți utiliza un creion de retuș sau o soluție de corectare a culorii specială pentru parchet laminat. Aplică produsul în zona zgâriată și șterge excesul cu o cârpă uscată.

Vezi și:

Photo of author

Eric

Eric este un redactor pasionat de construcții și lucrări de tip DIY (Do-It-Yourself). Cu o experiență bogată în domeniul construcțiilor și cunoștințe solide în DIY, Eric împărtășește cu cititorii noștri sfaturi practice, tutoriale și idei inovatoare pentru proiecte de construcții și renovări. Indiferent dacă este vorba despre amenajarea interioară sau proiecte de grădinărit, Eric oferă inspirație și informații valoroase pentru cei pasionați de construcții și lucrări manuale.

Lasă un comentariu