Cu ce se curată marmura de pete

Marmura este o piatră prețioasă folosită adesea în construcții și amenajări interioare datorită frumuseții și eleganței sale. Cu toate acestea, marmura este susceptibilă la pete și murdărie care pot afecta aspectul său. Dacă aveți marmură în casă și vă confruntați cu pete nedorite, este important să știți cum să o curățați corect pentru a-i păstra frumusețea naturală.

1. Îndepărtarea petelor de pe marmură

Când vine vorba de îndepărtarea petelor de pe marmură, este esențial să fiți atenți la soluțiile de curățare pe care le utilizați. Marmura este o piatră sensibilă la substanțe acide, cum ar fi sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățare agresive. Utilizarea acestor substanțe poate deteriora suprafața și poate lăsa urme permanente. În schimb, optați pentru soluții de curățare blânde și non-abrazive, care să protejeze marmura.

1.1. Curățarea petelor proaspete

Pentru petele proaspete, acționați imediat pentru a preveni pătrunderea lor în marmură. Urmați acești pași:

 1. Ștergeți imediat pata cu o cârpă moale și umedă. Nu frecați cu forță, deoarece puteți deteriora suprafața marmurei.
 2. Evitați utilizarea soluțiilor de curățare agresive. În schimb, utilizați apă caldă și săpun neutru diluat.
 3. Ștergeți zona cu apă curată pentru a îndepărta orice reziduuri de săpun.
 4. Ștergeți suprafața marmurei cu o cârpă moale și uscată.
Vezi și:  Cu ce se curată calcarul de pe inox

1.2. Curățarea petelor dificile

Pentru petele mai dificile sau mai vechi, urmați aceste sfaturi:

 1. Pregătiți o pastă din bicarbonat de sodiu și apă. Aplicați pasta pe pata și lăsați-o să acționeze timp de câteva ore sau peste noapte.
 2. Ștergeți pasta cu o cârpă umedă și blândă.
 3. Clătiți bine zona cu apă curată și ștergeți cu o cârpă uscată.
 4. Dacă pata persistă, repetați procesul sau utilizați o soluție specială de curățare pentru marmură, disponibilă în magazinele specializate.

2. Prevenirea apariției petelor pe marmură

Cea mai bună metodă de a trata petele de pe marmură este să le preveniți în primul rând. Iată câteva măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a menține marmura curată și strălucitoare:

 • Folosiți blaturi sau suporturi de sticlă pentru a proteja suprafața marmurii de pete și zgârieturi cauzate de obiecte grele sau calde.
 • Evitați să lăsați lichidele să stea pe suprafața marmurei. Ștergeți imediat orice strop sau pată pentru a preveni pătrunderea lor în piatră.
 • Folosiți soluții de curățare blânde și non-abrazive pentru a menține marmura curată în mod regulat.
 • Evitați utilizarea produselor de curățare care conțin acid sau substanțe abrazive.
 • Protejați marmura de zgârieturi prin utilizarea covoarelor sau a fețelor de masă pe suprafața marmurei.

Frequently Asked Questions (FAQs)

Q: Cu ce se curăță petele de cafea de pe marmură?

A: Pentru a curăța petele de cafea de pe marmură, puteți încerca să aplicați o pastă din bicarbonat de sodiu și apă pe pata de cafea și să o lăsați să acționeze timp de câteva ore. Apoi, ștergeți pasta cu o cârpă umedă și clătiți bine zona cu apă curată.

Vezi și:  Cu ce se curată mobila de bucătărie din PAL de grăsime

Q: Cum se curăță petele de vin roșu de pe marmură?

A: Pentru a îndepărta petele de vin roșu de pe marmură, puteți utiliza o soluție din apă caldă și săpun neutru diluat. Înmuiați o cârpă în această soluție și ștergeți ușor pata. Clătiți bine zona cu apă curată și ștergeți cu o cârpă uscată.

Q: Pot folosi oțet pentru curățarea petelor de pe marmură?

A: Nu este recomandat să utilizați oțet pentru curățarea petelor de pe marmură. Oțetul este un acid care poate coroda și deteriora suprafața marmurei. Este mai sigur să optați pentru soluții de curățare blânde și non-abrazive.

Q: Cum se curăță petele de ulei de pe marmură?

A: Pentru a curăța petele de ulei de pe marmură, puteți aplica o pastă din bicarbonat de sodiu și apă pe pata de ulei și lăsați-o să acționeze timp de câteva ore. Apoi, ștergeți pasta cu o cârpă umedă și clătiți bine zona cu apă curată.

Q: Pot folosi produse de curățare comerciale pentru marmură?

A: Da, puteți utiliza produse de curățare comerciale special formulate pentru marmură. Asigurați-vă că citiți instrucțiunile de pe ambalaj și urmați ghidul de utilizare. Evitați produsele de curățare care conțin acid sau substanțe abrazive, deoarece pot deteriora suprafața marmurei.

Vezi și:

Photo of author

Eric

Eric este un redactor pasionat de construcții și lucrări de tip DIY (Do-It-Yourself). Cu o experiență bogată în domeniul construcțiilor și cunoștințe solide în DIY, Eric împărtășește cu cititorii noștri sfaturi practice, tutoriale și idei inovatoare pentru proiecte de construcții și renovări. Indiferent dacă este vorba despre amenajarea interioară sau proiecte de grădinărit, Eric oferă inspirație și informații valoroase pentru cei pasionați de construcții și lucrări manuale.

Lasă un comentariu